Indian freedom movement

History

1. Mohammadan Literary society was established in 1863 at _______?

a. Kanpur

b. Calcutta

c. Madras

d. Bombay

Ans: b

2.  What was the first Bengali political drama which presented the atrocities of Britishers on Indigo planters?

a. Peela Darpan

b. Laal Darpan

c. Neel Darpan

d. Hara Darpan

Ans: c

3. The first Telegraph line was opened in 1854 between?

a. Madras and Calcutta

b. Bombay and Delhi

c. Agra and Delhi

d. Calcutta and Agra

Ans: d

4. The title “Express of India” was assumed by Queen Victoria in the year?

a. 1903

b. 1876

c. 1856

d. 1896

Ans: b

5. The British Committee of The Indian National Congress was founded in the year?
a.    1878
b.   1888
c.    1898
d.   1750
Ans: c
6. What were the only proper “Industrial cities” during British rule?
a.    Calcutta and Madras
b.   Kanpur and Jamshedpur
c.    Agra and Bombay
d.   Bombay and Calcutta
Ans: b

7. Who said, “Give me blood, I shall give you freedom?”

a. Bhagat Singh

b. Jawahar Lal Nehru

c. Subhash Chandra Bose

d. Lala Lajpat Rai

Ans: c

8. Who said, “Satyameva Jayathe” (Truth alone will win)?

a. Bal Gangadhar Tilak

b. Madan Mohan Malaviya

c. Jawahar Lal Nehru

d. Lala Lajpat Rai

Ans: b

9. Who said, “I will not let the British rule my state?”

a. Rani Laxmi Bai

b. Subhash Chandra Bose

c. Bhagat Singh

d. Mahatma Gandhi

Ans: a

10. Who said, “Swaraj is my birthright and I shall have it?”

a. Lala Lajpat Rai

b. Bal Gangadhar Tilak

c. Jawahar Lal Nehru

d. Subhash Chandra Bose

Ans: b

11. Who said -Sarfaroshi Ki Tamanna, Ab hamare dil mein hai?

a. Ram Prasad Bismil

 b. Ashfaq Ullah khan

c. Both a and b

d. Subhash Chandra Bose

Ans: c

12. Who said -Jai Jawan, Jai Kisan?

a. Lal Bahadur Shastri

b. Bal Gangadhar Tilak

c. Lala Lajpat Rai

d. J.L.Nehru

Ans: a

13. Who said -Go back to the Vedas?

a. Swami Dayanand Saraswati

b. Vivekananda

c. Ramakrishna

d. None of the above

Ans: a

14. Who said –Inquilab Zindabad?

a. Gandhi

b. Sarojini Naidu

c. Bhagat Singh

d. Nehru

Ans: c

15. Who said -Simon Go Back?

a. Gopalachari

b. Annie Besant

c. Raja Ram Mohan Roy

d. Lala Lajpat Rai

Ans: d

16. Who said -Delhi Chalo?

a. Subhash Chandra Bose

b. Bal Gangadhar Tilak

c. Madan Mohan Malaviya

d. Jawahar lal Nehru

Ans: a

17. Who said -Jai Hind?

a. Subhash Chandra Bose

b. Ram Prasad Bismil

c. Ashfaq Ullah khan

d. Bhagat singh

Ans: a

18. Who said -Angrez pet par laat marate hai?

a. Dadabhai Nauroji 

b. Jawahar Lal Nehru

c. Subhash Chandra Bose

d. Bhagat Singh

Ans: a

19. Who said ‘Our nation is like a tree of which the original trunk is swarajya and the branches are swadeshi and boycott?’

a. Bal Gangadhar Tilak

b. Gopalachari

c. Annie Besant

d. Raja ram Mohan Roy

Ans: a

20. Who said ‘Apparently, I’ve acted like a terrorist. But I’m not a terrorist?’

a. S.C.Bose

b. Bhagat Singh

c. Tilak

d. Lala Lajpat Rai

Ans: b

21. Who said ‘Do or die’?

a. Nehru

b. Bose

c. Tilak

d. Mahatma Gandhi

Ans: d

22. Who said, “Victory attained by violence is tantamount to a defeat, for it is momentary?”

a. Mahatma Gandhi

b. J.L.Nehru

c. Ashfaq Ullah khan

d. Bhagat Singh

Ans: a

23. Who said- I regard myself as a soldier, though a soldier of peace?

a. Lala Lajpat Rai

b. Mahatma Gandhi

c. Bal Gangadhar Tilak

d. Madan Mohan Malaviya

Ans: b

24. Who said, “When we stand, the Azad Hind Fauz has to be like a wall of granite; when we march, the Azad Hind Fauz has to be like a steamroller?”

a. Bhagat Singh

b. Bal Gangadhar Tilak

c. Gopalachari

d. Subhash Chandra Bose

Ans: d

25. Who said ‘Quit India’?

a. Nehru

b. Mahatma Gandhi

c. Tilak

d. Lala Lajpat Rai

Ans: b

26. Who said ‘Action expresses priorities’?

a. Mahatma Gandhi

b. Lal Bahadur Shastri

c. Bal Gangadhar Tilak

d. Lala Lajpat Rai

Ans: a


27. Who said ‘An eye for an eye only ends up making the whole world blind’?

a. Sarojini Naidu

b. Ram Prasad Bismil

c. Ashfaq Ullah khan

d. Mahatma Gandhi

Ans: d

28. Which day was declared as direct action day by the Muslim league in 1946?

a. 16th August

b. 17th April

c. 18th July

d. 20th May

Ans: a

29. “Hindustan Socialist Republican Association” (HSRA) was formed in which year?

a. 1920

b. 1924

c. 1926

d. 1928

Ans: d

30. “Hindustan Socialist Republican Association” was founded by?

a. Nehru and others

b. Gandhi and others

c. Lal Bahadur Shastri and others

d. Bhagat Singh and others

Ans: d

31. Members of HSRA assassinated those who led a lathi charge that caused the death of Lala Lajpat Rai?

a. Robert Clive

b. Wellesley

c. Dalhousie

d. Saunders

Ans: d

32. B.K.Dutt and others threw a bomb in the central legislative assembly on 8th April______?

a. 1926

b. 1925

c. 1928

d. 1929

Ans: d

33. Who was the leader of salt satyagraha in the south?

a. Sarojini Naidu

b. Kamala Nehru

c. Rajagopalachary

d. Ambedkar

Ans: c

34. Satnami movement was initiated by?

a. Gopal das

b. Gangaram

c. Ghasidas

d. Ram das

Ans: c

35. Ghasi das founded the socio-religious movement in?

a. Bihar

b. Chhattisgarh

c. Orissa

d. Jharkhand

Ans: b

36.  Who was instrumental in the early appearance and the spread of the Hare Krishna movement?

a. Arjun das

b. Rahul das

c. Haridas Thakur

d. Krishna das

Ans: c

37. Who wrote the book Gulamgiri?

a. Jyotirao Phule

b. Ambedkar

c. Ravindranath Tagore

d. Gopala Krishna Gokhale

Ans: a

38. In September 1873, Jotirao Phule, along with his followers, formed the?

a. Veda samaj

b. Satya Shodhak Samaj

c. Prarthana samaj

d. Arya samaj

Ans: b

39. ________was bestowed with the title of ‘Mahatma’ on 11 May 1888 by Rao Bahadur Vithalrao Krishnaji Vandekar of Mumbai?

a. Tarabhai Shinde

b. Vittal Rao

c. Jotirao Phule

d. Vidya Sagar

Ans: c

40. Who was educated at home at Poona and published a book Stripurushtulana criticizing the social differences between males and females?

a. Begum Rokaya

b. Mumtaz Ali

c. Rashsundari Bebi

d. Tarabhai Shinde

Ans: d

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here