1. In 1656 Chhatrapati Shivaji Maharaj captured Javli from ________?

a.    Chandra Rao

b.    Aurangazeb

c.    Adil Shah

d. Baji Rao II

Ans: a

2. Who was the father of shivaji?

a. Sadashiv Rao Bhau

b. Balaji Vishwanath

c. Ramaraj 1

d. Shahji

ans: d

3. Ali Adil Shah of Bijapur sent whom to teach Shivaji a lesson in 1659, but Shivaji killed him with his tiger claws?

a.  Abdul Zaffer

b. Afzal Khan

c. Mudarsir

d. Ameer Khan

Ans: b

4. Shivaji visited Agra in 1666 with his son ______ ?

a.    Shahu 1

b.    Pratap Singh

c. Sambhaji

d.    Viswas Rao

Ans: c

5. Who assumed the title of Maharaja Chattrapati in 1674?

a.    Mahadaji Schinde

b.    Chimaji Appa

c.    Shivaji

d.    Baji Rao 1

Ans: c

6.  Who had shifted his head quarters to Jinji?

a.    Dhanaji Jhadav

b.    Damaji Thorat

c. Rajaram

d.    Balaji Baji Rao

Ans: c

7. Rajaram’s widow, Tarabai, in the year 1700 declared whom as Chhatrapati, but later he was defeated by Sambajis son Shahu in a place called Khed in 1707?

a.    Sambhaji Maharaj

b.    Shivaji 2

c.     Chandra Rao

d.    Gomaji Naik

Ans: b

8. The Martha kingdom was called as ___________?

a.    Punya Bhumi

b.    Swarajya

c.     Ramajanmabhumi

d. Ramarajya

Ans: b

9. In Maratha Kingdom what was the senapati or military commander called as?

a.    Amatya

b.    Sar-i-Naubat

c.     Sumanta

d.    Sachiv

Ans: b

10. What was the minister of justice called as?

a.    Sumanta

b.    Peshwa

c.    Sar-i-Naubat

d.    Nyayadish

Ans: d

11. What was the head of Intelligence, posts and household affairs called as?

a.    Waqenavis

b.    Sachiv

c. Majumdar

d. Dabir

Ans: a

12. Kathi was a __________?

a.    Revenue grant

b.    Measuring rod

c. Port

d. Village tax

Ans: b

13. The post of Pratinidhi was created by which ruler?

a.    Hari pant

b.    Prabhu Deshpande

c. Shivaji Rao 1

d. Rajaram

Ans: d

14. What was the hereditary revenue collector at the district level called as?

a.    Sumant

b.    Surunavis

c.     Pundit Rao

d.    Deshmukh

Ans: d

15. During the third battle of Panipat who headed the Maratha army?

a.    Shivaji III

b.    Sadashiv Rao Bhau

c.     Tanaji Malusare

d. Siddhi Hilal

Ans: b

2 COMMENTS

  1. Great Share! Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here